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Questions and Answers on SNAP: Trafficking Controls and Fraud Investigations Final Rule 
 
Question 1:  Does FNS have standard language for the notice requirement for identifying what 
constitutes a misuse or fraudulent use of benefits?  Can this required information be contained in 
another document enclosed with the card as long as the notice refers to the enclosed document?  
 
FNS Response:  FNS does not have standardized language; the State has discretion to meet this 
requirement.  FNS has examples of excessive replacement card notices containing the required 
language.   Examples were included in the power point training on the rules, which can be located on 
the FNS Partner Web.  We have also included an example of a notice (Exhibit A).  Please note that this 
sample notice does not contain the amended definition for “trafficking”.  States must ensure the notices 
are written in clear and simple language and must be consistent with the amended definition of 
“trafficking” found in 7 CFR 271.2 of SNAP regulations that includes, “(6) Attempting to buy…”  in its 
explanation for what is considered  a misuse or fraudulent use of benefits.    
 
 
Question 2:  Does the state have to send written notice to the client again when they request the 5th 
card (i.e. the card that will be withheld) or can the state have the EBT contractor and/or eligibility 
worker read a statement to the client about their card being withheld?  
 
FNS Response:  The State must notify the client in writing.  Section 274.6(b)(5)(i) of the SNAP 
regulations states, “The State agency shall also notify the household in writing once the 
threshold has been exceeded that the State agency is withholding the card until contact is 
made”. 
 
Question 3:  The requirement in 274.6(b)(5)(iii) states that, "In all cases, a State agency shall act to 
protect households containing homeless persons, elderly or disabled members, victims of crimes and 
other vulnerable persons who may lose EBT cards but are not committing fraud."  Can the State use 
information in their computer system to automatically remove elderly and disabled clients from the list 
of people who would be subject to the card-withholding option?  Homeless clients would still be 
required to contact the State agency for the 5th card, but the staff person would ask the client if he/she 
is homeless and if the client answers yes, the State agency would not pursue investigation.  Would this 
procedure satisfy the regulatory requirement? If the elderly and disabled clients are removed from the 
card withholding option, would they still need to receive the Excessive Replacement Card Notice as per 
274.6(b)(6)?  

FNS Response:  If a State has elected to exercise the option in Section 274.6(b)(5) of the SNAP 
regulations, they may not filter out homeless persons, elderly, or disabled members.  As 
explained in the preambles to the proposed and interim-final rules, one purpose of the 
regulatory option to allow State agencies the ability to require household contact is to 
determine the nature and cause for the excessive replacement card requests and if fraud is not 
suspected, to provide the household with an education contact regarding how to properly 
manage their EBT card.  Education is just as applicable to vulnerable populations as it is to all 
SNAP households.  The purpose of Section 274.6(b)(5)(iii) of the SNAP regulations is to ensure 
no undue hardships are placed on vulnerable populations and the accommodations State 
agencies typically make available to comply with federal regulations will also be made available 
for them if a State agency invokes this option.  
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Question 4:  Given the protections above, can the state continue to withhold cards after the 5th card for 
all other clients? The regulations in Section 274.6(b)(5)(ii)(B) state, "The State agency shall educate the 
client on the proper use of the card if the explanation is deemed appropriate and the State agency shall 
not require contact upon subsequent requests, unless the pattern of card activity has changed since the 
initial contact and indicates possible trafficking activity." The State feels that if they have educated the 
client on the proper use of the card, and the client still continues to request cards after that, that this in 
itself would be suspicious activity and any subsequent card replacements should be withheld until the 
client contacts the State agency.  Would this be acceptable?  If not, does FNS have any further guidance 
about what would constitute a change in the pattern of card activity? 
 
FNS Response:  If a State has elected to exercise the option in Section 274.6(b)(5) of the SNAP 
regulations, the State may elect to withhold subsequent card requests provided that the notice 
requirements of this section are met and the pattern of card activity has changed and indicates possible 
trafficking activity.  The State is required to refer the cases of suspected fraud for investigation.   
 
The State is responsible for determining whether there is suspicious card activity as there are a large 
number of scenarios based on the specifics of each case.  The State must make a determination based 
on the individual case and the activity that has changed to now lead the State to believe the card activity 
indicates possible trafficking activity.   
 
 
Question 5:  For the Excessive Card Replacement (ECR) withholding card option – does this remain an 
option for States even though the 2014 Farm Bill includes language indicating the Secretary may make 
this a requirement? 
 
FNS Response:  Yes, withholding a replacement EBT card in accordance with 7 CFR 274.6(b)(5) remains 
an option for State agencies.  
 
 
Question 6:  Define the minimum threshold meant “within a 12 month period”.  For example, is this 
within 12 months from a recipient’s first card replacement request, or within a calendar/fiscal year? 
 
FNS response:  The clock begins with the client’s first card replacement request.  The State agency must 
monitor individual card replacement requests, and when a household is requesting a replacement EBT , 
the State agency must look back to determine if this request is the fourth replacement card request 
within a 12 month period.  The 12-month period is not meant to reflect the calendar or fiscal year.  
 
 
Question 7:  Once the agency has notified the recipient in writing in either the FINAL or INTERIM FINAL 
RULE, does the 12 month period start over?  For example, a county sends the recipient a written notice 
on January 1, 2014.  Does the 12 month period start over, meaning that if the client requests four more 
cards in the next 12 month period does the agency send another written notice? 
 
FNS Response:   The 12 month period for counting replacement requests is rolling and does not start 
over.   
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Under the excessive card replacement notice requirement in 7 CFR 274.6(b)(6), the State agency may 
send additional notices in suspect cases for the fifth or later card request within a 12-month period.  For 
the fifth or later card request within a 12-month period, the State is required to refer cases where 
trafficking is suspected to the State’s fraud investigation unit.   
 
If choosing the card withholding option under 7 CFR 274.6(b)(5), the State agency must send another 
notice if a client requests a fifth card within a 12-month period and withhold the card.  

  
Question 8:  Can a State request a waiver to the final and interim rule and continue using its current 
excessive card replacement program as described in their approved SNAP integrity plan? 

 
FNS Response:  States must comply with the requirement that an excessive replacement card notice be 
sent after four replacement card requests, if these requests have occurred within a rolling 12-month 
period looking back to the first card request.   

 
Question 9:  How often does the State send notices to clients on the excessive replacement card list, 
quarterly, monthly, etc? 
 
 FNS Response:  FNS requires State agencies to send the excessive card notice when the household has 
requested a fourth replacement card within 12 months.  The State agency must have the ability to look 
back to determine if those four requests occurred within a rolling 12-month period, beginning with the 
first request.  It is up to the State agency how many additional notices it sends beyond this requirement.  
State agencies are required to investigate and take action where appropriate once the threshold has 
been exceeded and trafficking is suspected.   
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