
USDA 
iiillllll 

JAN 3 1 2011United States 
Department of 
Agriculture SUBJECT: Questions and Answers on Broad-Based Categorical Eligibility 

Food and 
Nutrition TO: Regional Directors 
Service Supplemental Nutrition Assistance Program 

All Regions 
3101 Park 
Center Drive 

Alexandria, VA This memo contains an attachment of questions and answers on broad-based categorical 
22302-1500 

eligibility (BBCE) that are based on inquiries from the States. 

As you know, BBCE refers to the policy that makes most, if not all, households 
categorically eligible for the Supplemental Nutrition Assistance Program (SNAP) 
because they receive a non-cash Temporary Assistance for Needy Families (TANF) or 
maintenance of effort (MOE) funded benefit or service, such as an informational 
pamphlet or 800-number. We are pleased that almost 40 State agencies have chosen to 
implement this policy that simplifies the administration of the program and helps 
low-income families meet their nutritional needs. 

We thank you for your efforts to increase the number of State agencies that have adopted 
BBCE and encourage you to continue promoting this beneficial policy to all your State 
agencies. 

If you have any additional questions, please contact Sasha Gersten-Paa!. 

Lizbeth Silbermann 
Director 
Program Development Division 

AN EQUAL OPPORl .--------------------------, 
The contents of this guidance document do not have the force and 
effect of law and are not meant to bind the public in any way. This 
document is intended only to provide clarity to the public regarding 
existing requirements under the law or agency policies. 



QUESTIONS AND ANSWERS 

Disqualifications in Categorically Eligible Households 

Question 1: Are the resources of a household that is categorically eligible because of 
BBCE excluded if a member of the household receives an intentional 
program violation (IPV)? 

Answer: Please note, once a household member is disqualified for an IPV, the 
entire household is no longer categorically eligible for SNAP. As was 
written in question 10 of the corrected Questions and Answers issued on 
May 19, 2010, the non-disqualified members cannot maintain categorical 
eligibility, but can participate in SNAP if they meet the regular SNAP 
eligibility requirements. 

However, in a State with BBCE in which the State has determined that the 
whole household benefits, the State must exclude the resources of the 
entire household, including the member with the IPV. CFR 7 273.8(e)(l 7) 
requires States to exclude the resources of individuals receiving cash 
TANF and SSL Under this regulation, States must also exclude the 
resources of an individual or household that receives non-cash or in-kind 
services from a program used to confer categorical eligibility. Therefore, 
if the State determines that the entire household benefits from the T ANF 
program used to confer BBCE eligibility all household members are said 
to receive T ANF benefits. Therefore, the State does not count the 
resources of any of the individuals in the household. 

Although the resources are excluded, the household has lost its categorical 
eligibility status and must meet all other regular SNAP requirements. 

Please note, the person with the IPV is an ineligible household member 
whose income will still be counted towards the household's income. 

Net Income Limits 

Question 2: Can a State implement BBCE using a program that only has a net income 
limit? 

Answer: If the program used to confer categorical eligibility furthers purposes 1 or 
2 of TANF, the State may opt to have only a net income limit. Programs 
that further purposes 1 or 2 must serve families with children. 

If the program used to confer categorical eligibility furthers purposes 3 or 
4 ofTANF, the program must have a gross income limit ofno more than 



200 percent of the Federal Poverty Guidelines (PPG), with the option for a 
net income limit. In order to confer categorical eligibility, these programs 
must not have a net income limit only. 

What Can Be Used to Confer Categorical Eligibility 

Question 3: Does a State agency need a pamphlet to confer BBCE? Can it use the 
application or notice of eligibility? 

Answer: A State agency may use a pamphlet, application, or notice of eligibility to 
confer categorical eligibility or inform the household that it is authorized 
to receive benefits from the program that confers categorical eligibility. 

Question 4: What wording is sufficient to confer categorical eligibility with the 
application or notice of eligibility? 

Answer: There are no specific wording requirements. The wording should make it 
clear that the household is authorized to receive benefits from the program 
that confers categorical eligibility. For example, State agencies could use 
"authorized to receive," "qualify," "eligible," or any other word or phrase 
that conveys the same sentiment. 

Question 5: What part the TANF program that confers categorical eligibility must be 
funded through TANF or MOE funds? 

Answer: State agencies may refer the household to a TANF or MOE funded service 
or may use TANF or MOE funds to pay for the document that provides the 
notification (e.g. pamphlet). If the State agency uses TANF or MOE 
funds to print the referral to services, the State agency is not required to 
refer the household to a TANF or MOE funded service. In this situation, 
the TANF or MOE funded benefit is the notification that the household is 
eligible to receive services. If the State agency uses a document that is 
printed without the use ofTANF or MOE funds, the State agency must 
refer the recipient to TANF or MOE funded services. In this case, the 
TANF or MOE funded benefit is the actual service, not the referral. 

When a Household Is Categorically Eligible under BBCE 

Question 6: When is a household categorically eligible for SNAP under BBCE? 

Answer: A household is categorically eligible for SNAP under BBCE when the 
State agency determines that the household is eligible and is certified for 
the TANF program that confers categorical eligibility. In other words, the 
household is categorically eligible for SNAP on the certification effective 



date for the TANF program. The household may receive the benefit ( e.g. 
pamphlet) at the time of eligibility determination at a later date ( e.g. in the 
mail). 

Question 7: If a State agency confers BBCE through the notice of eligibility, is the 
household categorically eligible during the period between certification 
and receipt of the notice of eligibility? 

Answer: Yes. The household becomes categorically eligible once the State 
determines that the household is eligible for and is certified for the T ANF 
program that confers categorical eligibility. This means that the 
household is categorically eligible during the period between the 
certification effective date for SNAP and receipt of the notice of 
eligibility. 

Documentation of Categorical Eligibility 

Question 8: Do State agencies need to document when the household actually receives 
the TANF or MOE funded benefit (e.g. pamphlet, referral, etc)? 

Answer: No. The State must document in the case file that the household was 
determined categorically eligible. The household is categorically eligible 
for SNAP when the State agency determines the household eligible and 
certifies it for the TANF program that confers categorical eligibility, not 
when the household receives the TANF or MOE funded benefit. In 
addition, the State is not required to document that it provided the T ANF 
or MOE funded benefit. 

What Can Be Deemed 

Question 9: The regulations at CFR 273.2G)(2)(v) state: 

"The eligibility factors which are deemed for food stamp eligibility 
without the verification required in paragraph ( f) of this section because 
of P A/SSI status are the resource, gross and net income limits; social 
security number information, sponsored alien information, and residency. 
However, the State agency must collect and verify factors relating to 
benefit determination that are not collected and verified by the other 
program if these factors are required to be verified under paragraph (f) of 
this section." 

Is the State agency required to deem resources, gross and net income, 
social security numbers, sponsored alien information, and residency for 
broad-based categorically eligible households? 



Answer: The State SNAP agency must deem resources, gross and net income, 
social security numbers, sponsored alien information, and residency for 
categorically eligible households without requiring additional verification 
requirements. Categorical eligibility is meant to be a policy simplification 
that eliminates the need to verify information that another program has 
already verified. 

FNS expects that any T ANF program that confers categorical eligibility 
would have verification requirements in order to ensure that the household 
meets that program's eligibility requirements, and that many of the TANF 
eligibility requirements are similar to those for SNAP. Therefore, FNS 
expects that the T ANF program would have verification requirements that 
encompass the eligibility factors that are deemed for SNAP purposes. 

The verifications for resources, gross and net income, social security 
numbers, sponsored alien information, and residency for BBCE 
households are the responsibility of the T ANF program. They are T ANF 
verifications even if they are listed in State SNAP manuals and should not 
be verified by SNAP QC. 

Question 10: Can a State agency use categorical eligibility to deem more eligibility 
factors than resources, gross and net income, social security numbers, 
sponsored alien information, and residency? 

Answer: No. A State agency may only use categorical eligibility to deem 
resources, income, social security number, sponsored alien information, 
and residency. As CPR 273.2G)(2)(v) states, the State agency must collect 
and verify anything else that must be verified according to 273.2(f) and is 
not collected or verified by the program that confers categorical eligibility. 

D-SNAP and Categorical Eligibility 

Question 11: Does BBCE apply to Disaster SNAP (D-SNAP)? 

Answer: BBCE does not apply to D-SNAP. D-SNAP is a simplification of the 
regular SNAP rules and is designed to provide immediate temporary relief 
to families affected by a recent disaster. Eligibility for D-SNAP is based 
on an eligibility test that combines both income and liquid resources for 
that month. Removing the resource limit and increasing the income limit 
through BBCE does not coincide with the purpose or function of D-SNAP. 

Continuing to require a resource limit for D-SNAP would not hurt any 
households that are eligible due to BBCE because households that 
currently receive SNAP are not eligible for D-SNAP. State agencies can 



assist these households by requesting supplemental benefits to provide the 
maximum benefit allotment to current SNAP clients that month. 

Calculating Standards at 200 Percent of Federal Poverty Guidelines 

Question 12: Does FNS provide State agencies that have implemented BBCE with 
guidelines for calculating gross income limits for the T ANF program, such 
as 200 percent of FPG? 

Answer: No. FNS does not provide State agencies with guidelines for calculating 
gross income limits used by TANF program, such as the 200 percent of 
FPG. Since the programs that confer BBCE are TANF funded programs, 
it would be inappropriate for FNS to provide guidelines or to dictate the 
methodology the T ANF program should use for calculating the gross 
income limit. Therefore, the T ANF program may use whatever 
methodology, including rounding requirements, to calculate its gross 
income limits. 

Transfer of Resources 

Question 13: Do State agencies need to ask households that are categorically eligible 
under a BBCE program without a resource limit to provide information 
that they did not transfer resources prior to applying for SNAP? 

Answer: No. State agencies do not need to ask households that are categorically 
eligible under a BBCE program without a resource limit to provide 
information that they did not knowingly transfer resources prior to 
applying for SNAP. In this situation, the transfer of resources has no 
bearing on the household's eligibility for SNAP because the program that 
confers BBCE does not have a resource limit. 

Forever Eligible 

Question 14: Are households that are categorically eligible under BBCE forever 
categorically eligible? 

Answer: No. Households that are categorically eligible under BBCE are not 
forever categorically eligible. When a household recertifies for SNAP, the 
State agency must verify that the household is authorized to receive 
benefits from the T ANF program that confers BBCE. If the household is 
no longer authorized to receive these benefits, then it is no longer 
categorically eligible for SNAP. 




