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ATTACHMENT A 

 

SPECIAL SUPPLEMENTAL NUTRITION PROGRAM FOR WOMEN INFANTS, AND 

CHILDREN (WIC) FARMERS’ MARKET NUTRITION PROGRAM (FMNP)  

QUESTIONS AND ANSWERS ON PROGRAM FLEXIBILITIES  

DURING A PANDEMIC 

 

 

A. Existing flexibilities allowable within current regulations 

 

Question 1.  May a State agency skip the FMNP application form WIC participants typically 

sign and only record who receives coupons? 

 

Answer:  Yes.  Although FMNP regulations do not require either an application form or a 

recipient signature to receive coupons, they do require issuance records that coupons were issued 

to valid recipients, which may be maintained electronically.  See 7 CFR 248.10(h). 

 

Question 2.  May the State agency mail FMNP coupons to eligible recipients? 

 

Answer:  Yes.  The State agency may mail FMNP coupons to eligible recipients.  However, the 

State agency may not charge the cost of mailing coupons to its Federal FMNP food grant.  

Federal FMNP administrative funds or other non-Federal funds must be used to cover the cost of 

mailing FMNP coupons to recipients.  See 7 CFR 248.12(a)(1)(i) and (b).   

 

Question 3.  May the nutrition education requirement for FMNP recipients be administered 

remotely or by mail? 

 

Answer:  Yes.  Nutrition education to satisfy FMNP requirements may be conducted by any 

remote means necessary, including but not limited to telephone, mail, or online education.  See 

7 CFR 248.9(b). 

 

Question 4.  May the State agency provide instructions on the use of FMNP coupons to 

recipients in an electronic format only? 

 

Answer:  Yes.  FMNP regulations at 7 CFR 248.10(i) do not prohibit the State agency from 

providing instructions to recipients electronically, including via email, online, etc. 

 

Question 5.  Is the State agency or another qualified individual, such as a county extension 

agent, required to visit a farmer’s farm before approving the farmer as an authorized FMNP 

outlet? 

 

Answer:  No.  FMNP regulations at 7 CFR 248.10 do not require a pre-authorization visit before 

a State agency approves a farmer as an authorized FMNP outlet. 

 

Question 6.  May the State agency implement social distancing practices in its FMNP 

operations? 
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Answer:  Yes.  The State agency has the discretion to implement a variety of acceptable social 

distancing practices in its FMNP operations, including limiting the number of people permitted 

inside a farmers’ market at one time and using curbside pickup of eligible foods.  FMNP farmers, 

farmers’ markets, or roadside stands may not charge participants for extra services rendered.  See 

7 CFR 248.6(c) and 246.10(b)(1)(iii). 

 

Question 7.  Will there be special consideration to the FY 2021 funding formula if there are 

large amounts of FMNP funds returned at the end of FY 2020? 

 

Answer:   The FMNP funding formula does not take into account expenditures of prior year 

grant funds when allocating base grants.  Provided that sufficient FMNP funds are available, 

each State agency that participated in the FMNP in any prior year, will receive not less than the 

amount of funds the State agency received in the most recent fiscal year in which it received 

funding.  See 7 CFR 248.14(b). 

 

 

 

B. Regulatory requirements that may be waived by request 

 

Question 8.  Can FNS waive the regulatory requirement for face-to-face training to permit 

FMNP State agencies to conduct remote training for all new farmers and farmers' market 

managers? 

 

Answer:  Yes.  The State agency may submit a request to waive the requirement at 7 CFR 

248.10(a)(4) and (d) to conduct face-to-face training for farmers and farmers’ market managers 

who have never previously participated in the FMNP.  The FMNP State agency may propose to 

conduct the initial training of farmers and farmers’ market managers by remote means, including 

but not limited to telephone conference calls, video conferences, and web-based training.  USDA 

FNS will expedite review of the request.  

 

Question 9.  Can FNS waive the regulatory requirement that FMNP authorized farmer 

agreements not exceed three years to permit the State agency to extend currently expiring farmer 

agreements by one year? 

 

Answer:  Yes.  The State agency may submit a request to waive the requirement at 7 CFR 

248.10(b)(7) that FMNP authorized farmer agreements may not exceed three years, specifying 

the duration by which the State agency wishes to maintain active agreements.  USDA FNS will 

expedite review of the request. 

 

C.  Statutory requirements that cannot be waived 

 

Question 10.  May the State agency implement the bulk purchase option or community 

supported agriculture (CSA) program option similar to the Senior Farmers’ Market Nutrition 

Program (SFMNP)? 
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Answer:  No.  Section 17(m)(1) of the CNA requires recipients to exchange coupons for fresh, 

nutritious, unprepared foods at farmers’ markets and/or roadside stands.  Since the bulk purchase 

and CSA program options administered by SFMNP State agencies do not use coupons or 

farmers’ markets, they cannot be implemented for the FMNP. 

 

Question 11.  May FMNP coupons be used online to purchase eligible foods? 

 

Answer:  No.  Section 17(m)(1) of the CNA requires recipients to exchange coupons for eligible 

foods at farmers’ markets and/or roadside stands. 

 

Question 12.  May the State agency increase the amount of the FMNP season benefit above 

$30? 

 

Answer:  No.  Section 17(m)(5)(C) of the CNA specifies the value of the Federal share of the 

FMNP benefits received by any recipient may not be less than $10 per year or more than $30 per 

year. 

 

Question 13.  May the State agency extend the FMNP coupon issuance date from September 30, 

2020 to October 31, 2020? 

 

Answer:  No.  Section 17(m)(9)(B)(i)(I) of the CNA prohibits FMNP State agencies from 

entering into new obligations of FY 2020 grant funds after September 30, 2020. 

 

Question 14.  May the State agency disregard the regulatory requirement in 7 CFR 

248.10(b)(1)(v) that requires one-to-one reconciliation of FMNP coupons? 

 

Answer:  No.  Section 17(m)(1) of the CNA requires recipients to exchange coupons for eligible 

foods at farmers’ markets and/or roadside stands.  Section 17(m)(5)(E) states: “The coupon 

redemption process under the program shall be designed to ensure that the coupons may be—(i) 

redeemed only by producers authorized by the State to participate in the program; and (ii) 

redeemed only to purchase fresh nutritious unprepared food for human consumption.”  And, 

Section 17(m)(10)(A) of the CNA defines “coupon” as “a coupon, voucher, or other negotiable 

financial instrument by which benefits under this section are transferred.”  FMNP coupons 

should match valid issuance records, and redeemed coupons should bear identification of the 

authorized farmers paid for providing eligible foods to recipients. 

 

Question 15.  May the State agency carryover unused FY 2020 FMNP funds into FY 2021?   

 

Answer:  No.  Section 17(m)(9)(B)(i)(I) of the CNA requires State agencies to return all unspent 

FY 2020 FMNP funds to FNS by February 1, 2021, for reallocation during FY 2021.  For a State 

agency that does not operate the FMNP during FY 2020, FNS will recover unspent grant funds 

during August 2020 as carryover funds for FY 2021 pursuant to 7 CFR 248.14(k).   

 

Attachment: WIC FMNP Waiver Request Template 


